Jälleenmyyjät

Kenkien huoltaminen – pakkopullaa vai mielekästä puuhastelua?


Paljasjalkakengät, Oppaat by Nelli N., 20.01.2021
(Ylempänä kokistahraiset kengät ennen puhdistusta, alempana mokkaharjan sekä Collonilin Bamboo lotionin käytön jälkeen.)

Miksi huoltaa?

Kenkien asianmukainen huolto on ekoteko. Kenkien käyttöikään voi itse vaikuttaa. Paljasjalkakenkien(kin) huoltaminen sujuu leppoisasti kun siitä muodostaa itselleen miellyttävän rutiinin. Omaa tavarasuhdettaan voi myös pohdiskella. Itseltään voi kysyä miten suhtautuu ympärillä oleviin tavaroihin: arvostaako sitä mitä omistaa?

Uudet kengät kannattaa käsitellä ennen käytön aloittamista. Kengät on hyvä pitää puhtaana ja tarvittaessa suojata soveltuvalla hoitotuotteella. Kovaa kulutusta kestääkseen käytössä olevia kenkiä kannattaa vaihdella ja suoda kenkähyllyyn jääville kengille ansaittuja lepotaukoja. Jalat hikoavat joten kenkien lepuuttaminen vuorokauden tai pari on järkevää myös kenkien kuivumisen kannalta. 

Kengät olisi hyvä huoltaa noin joka kymmenennen käyttökerran jälkeen (intensiivisellä käytöllä jopa useammin).

Nahkakengät

Nahkakengästä lika ja pöly harjataan pois kenkäharjalla tai kostealla liinalla. Nahkakengän suojaukseen sopii nahalle soveltuva suojasuihke, mehiläisvaha ja nahkarasva. Kannattaa huomioida että tumman tuotteen käyttäminen vaalealle nahalle voi vaikuttaa kengän väriin. Tuotetta levitetään puhtaalle ja kuivalle pinnalle pyörivin liikkein. Levittämisessä voi käyttää sientä, harjaa tai liinaa. Tuotteen annetaan kuivua, ja lopuksi kengän pinta kiillotetaan pehmeällä liinalla tai harjalla.

Keinonahkakenkiin ei välttämättä tarvitse käyttää suojasuihketta, sillä keinonahka ei ime suojaa itseensä. Keinonahkaiset kengät kannattaa puhdistaa säännöllisesti kostealla liinalla. Keinonahka ei hengitä samoin kuin aito nahka, joten keinonahkakenkiä käytettäessä kannattaa erityisesti panostaa laadukkaisiin pohjallisiin. Näin kengät pysyvät raikkaampina.

Mokka- ja nupukkikengät

Lika harjataan pinnasta vaahtomuovisienellä tai kenkäharjalla. Vaikeampien tahrojen poistossa voi käyttää mokkakumia ja/ tai soveltuvaa puhdistukseen tarkoitettua tuotetta. Kengät voi myös pestä käsin vaikkapa mokkashampoota käyttäen. Puhdistetun ja kuivuneen kengän pinta harjataan (karhennetaan) vielä kunnolla ennen materiaalille soveltuvan suojasuihkeen käyttöä. Suihkeen kuivuttua kenkä harjataan vielä viimeistellyn lopputuloksen saamiseksi. 

Kangaskengät

Puhdistus pesemällä kengät hellävaraisesti käsin tai jotkut kengät (esim. Vibram Fivefingersien tietyt mallit) jopa pesukoneessa alhaisessa lämpötilassa. Irtolika irtoaa tekstiilipinnasta pehmeällä harjalla. Puhdistukseen voi käyttää myös kosteaa liinaa ja tekstiilille soveltuvaa puhdistustuotetta. Kangaskengän voi suojata tekstiileille soveltuvalla suojasuihkeella.

Suojaamisesta ja säilytyksestä

Suihkeet ja vahat tekevät materiaalin pinnalle ohuen suojaavan kalvon, mutta vedenpitävyyteen tämä ei kuitenkaan välttämättä kovin paljoa vaikuta. Kosteus kyllä ujuttautuu sisään saumoista ellei niitä ole teipattu. Kuitenkin mitä paremmassa kunnossa kenkien nahka on, sitä kauemmin kestää ennen kuin se imee veden itseensä ja "kastuu läpi". Myös tämän takia nahan hyvä hoito on tärkeää.

Kenkien kastuttua kannattaa pohjallinen ottaa pois kengästä kuivumisen ajaksi. Laadukkailla vaihdettavilla pohjallisilla voi suojata kenkää ja lisätä käyttömukavuutta. Käyttämällä kenkälusikkaa säästät selkääsi, sormiasi sekä kenkiäsi. Rikkoontuneen kengän voi korjauttaa suutarilla ja näin lisätä jalkineen käyttöikää huomattavasti. Samalla tulee tuettua käsityöläistä. Materiaalista riippumatta kengät kannattaa varsinkin pidempiaikaisesti säilyttää hyvin hoidettuna ja huoneenlämmössä. Puisten kenkälestien käyttö on suositeltavaa kengän muodon säilyttämiseksi.

Itseltään voi kysäistä myös mitä tarvitsee inspiroituakseen pitämään kengistään säännöllisesti huolta sillä varustehuollon rutinoituminen voi aluksi tuntua haastavalta.  Leppoisia huoltohetkiä! 

Palc Nahkarasva
 
Palc Nahkarasva
Kysy hintaa

(3)
Heti saatavilla
Palc Kenkävoide
Palc Kenkävoide
Kysy hintaa

Heti saatavilla

 

 

 

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Vaikuta tuotteen elinkaareen – vinkit kenkien säilytykseen

Kokosimme tärkeimmät seikat kenkien asianmukaiseen säilytykseen liittyen. Samoja ohjeita voi mainiosti soveltaa kaikkien käyttökausien vaihdoksissa.   1. Puhdista kengät huolellisesti, näin lika ja tomu eivät pinty kengän pintaan säilytyksen aikana. Pintamateriaali määrittä...

Paljasjalkakengät eivät sovi kaikille

Paljasjalkakengät eivät valitettavasti sovi ihan jokaiselle eivätkä kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi jotkin tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja vammat, muut sairaudet, ikä tai tottumus voivat olla esteitä varsinaisten ohutpohjaisten paljasjalkakenkien käytölle. Ihan jokaine...

Kuinka nopeasti lasten jalat kasvavat?

Meiltä kysytään usein kuinka nopeasti lasten jalat kasvavat ja kuinka paljon uusiin kenkiin kannattaa ottaa kasvunvaraa.  Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä pienempi lapsi, sitä nopeammin jalat kasvavat. Pikku taaperoille täytyy siis varautua ostamaan uusia kenkiä useammin k...